هنر درمانی یک نوآوری نسبتاً جدید در رواندرمانی است. هنردرمانگران با ترکیب استفاده از هنر و روان درمانی به منظور برقراری ارتباط با بیماران، از ماهیت درمانی خلاقیت و نمادشناسی، به عنوان راهی برای به دست آوردن بینش در مورد مسائل به افراد کمک می کند. نوجوانان اغلب با مسائل عاطفی دست و پنجه نرم می کنند که قادر به بیان کامل آن نیستند. استفاده از هنر درمانی به عنوان وسیله ای برای اینکه به آنها اجازه دهد در یک محیط امن و قابل اعتماد درونیات خود را ابراز کنند، اغلب یک راه موثر برای برقراری ارتباط با آنها است. برنامه‌های هنردرمانی در دبیرستان‌ها، دانش‌آموزان را تشویق می‌کند تا از طریق رنگ، مجسمه‌سازی، طراحی و سایر اشکال بیان هنری با خود ارتباط برقرار کنند.

برنامه ویژه هنردرمانی برای نوجوانان در مدارس اختصاص دادن زمانی در  کلاس برای دانش آموزان است. این کلاس، جایی است که می توانند در تمرینات هدایت شده توسط هنردرمانگر یا بیان آزاد هنری با یک هدف مشخص شرکت کنند. به عنوان مثال، دانش‌آموزانی که با مشکلات افسردگی دست و پنجه نرم می‌کنند، می‌توانند با استفاده از ابزارهای هنری و خلق نمادهای هنری با درونیات خود ارتباط برقرار کنند و در کنار درمانگر مشکلات خود را حل کنند. اینکار به آنها کمک میکند تا احساسات پنهان خود را بیان کنند و از طریق استفاده شخصی خود از نمادهای هنری، مشکلات اساسی را حل کنند یا می‌توانند آثار هنری خلق کنند که درمانگر آنها را در بحث و تجزیه و تحلیل هدایت کند. این کار به آنها کمک می کند تا احساسات پنهان را بشناسند و یا به مشکلاتی که نمی توانستند به هیچ طریق دیگری بیان کنند بینش پیدا کنند.

نوجوانی دوره پر فشاری است گذر از دنیای کودکی و ورود به دنیای بزرگسالی، هر انسانی در این دوره خاص نیاز به جایی برای شناختن بهتر خود برای ارزیابی زندگی و اهداف خود دارد و هنردرمانی این امکان ویژه رابرای نوجوانان فراهم میکند، بخصوص در فضای مدرسه و درکنار دوستانی که دغدغه ها و نیازهای مشترک دارند.

در امریکا تحقیقات نشان داده است که مدارسی که از یک برنامه هنردرمانی حمایت می کنند، نتایج کاملاً مثبتی را از کارکنان و دانش آموزانی که در آن شرکت می کنند گزارش می دهند. هنر درمانی با ارزش هدف گذاری بر درمان روانشناختی و تشویق خلاقیت، تأثیری ارزشمند و اغلب غیرقابل جایگزین با دیگر درمان ها با دانش آموزانی دارد که در برایر سایر روش های رواندرمانی مقاومت می کنند. برای مثال، تحقیقات نشان داده است که هنر درمانی در مدارس موارد زیر را به همراه دارد:

  • افزایش خودآگاهی به اعمال و افکار خود
  • افزایش مهارت های اجتماعی و بهبود روابط بین فردی در ارتباط با همسالان و بزرگترها
  • یادگیری مهارت های انطباقی مثبت برای گذر از شرایط استرس زا
  • باعث ارتقاء در مهارت همدلی، بینش و پذیرش بهتر چالش ها در ارتباط با دیگران
  • بهبود رشد هیجانی، شناختی و عاطفی

به هنر درمانی فرصت دهید!

برنامه های مربوط به هنر در مدارس ما جایگاهی ندارد. نگاه معلمان و والدین به هنر بیشتر جنبه تفریحی گذارندن اوقات فراغت تابستانه دارد. درحالیکه هنر درمانی به عنوان شاخه ای از رواندرمانی بسیار می تواند به بهبود وضعیت هر نوجوانی و در هر سطحی کمک کند. چنین برنامه هایی می تواند هم مدرسه را برا دانش آموزان فضای شادتری کند و هم با دستاورد بزرگتری وارد دنیای بزرگسالی شوند.

دیدگاهتان را بنویسید